Olej Rzepakowy do Smażenia Dr Gaja, zimnotłoczony, nierafinowany 500 ml
towar niedostępny
Opis
Wysokiej jakości olej rzepakowy
Olej Rzepakowy Dr Gaja jest tłoczony na zimno, nierafinowany, idealny DO SMAŻENIA
- został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku, z odmian bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - głównie kwas oleinowy.
- posiada wysoką temperaturę punktu dymienia, co sprawia, że idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania.
- jest nierafinowany (nieoczyszczony), dzięki czemu zachowuje naturalne wartości odżywcze surowców.
- odpowiednio dobrany surowiec sprawia, że olej posiada delikatny smak i aromat rzepaku, który nie wpływa na smak smażonych i pieczonych potraw.
Co warto wiedzieć o rzepaku?
- Rzepak to jedna z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Jest kojarzony z malowniczym pejzażem żółtych kwiatów.
- Prawdopodobnie jest mieszańcem kapusty warzywnej (Brassica oleracea) i kapusty właściwej (Brassica rapa).
- Indianie już 3000 lat p.n.e. przetwarzali go na olej.
- Olej rzepakowy jest nazywany „oliwą północy” ze względu na skład zbliżony do oliwy z oliwek.
Zastosowanie
Olej rzepakowy Dr Gaja idealnie nadaje się do smażenia mięsa, warzyw, frytek. Można używać go do pieczenia oraz gotowania potraw w wysokiej temperaturze do 200 °C. Ponadto olej można stosować również w zimnej kuchni np. jako dodatek do sałatek, dressingów, sosów.
Etykieta
Olej Rzepakowy Dr Gaja, tłoczony na zimno, nierafinowany
Składniki: olej z zarodków rzepaku 100 %
Wartości odżywcze | w 100 ml |
---|---|
Wartość energetyczna | 3128 kJ/828 kcal |
Tłuszcz | 92 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5 g |
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 72 g |
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 14 g |
Węglowodany | 0 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć
w ciągu 30 dni od otwarcia. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Olej staje się mętny
w temperaturze poniżej 15 °C, jest to proces naturalny.
Kraj pochodzenia rzepaku: Polska
Kraj produkcji: Polska
Objętość netto: 500 ml