Mikstura Olei HEPA Dr Gaja olej z ostropestu, z czarnuszki, lniany, SYLIMARYNA suplement diety 250 ml
towar niedostępny
Opis
Mikstura Olei Hepa – połączenie oleju z ostropestu, oleju lnianego i oleju z czarnuszki.
Tłuszcze roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, pełnią niezwykle istotną rolę w diecie człowieka. Dzięki obecności kwasów omega-3, omega-6 czy omega-9 pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Są także zalecane w diecie poprawiającej stan wątroby.

Miksutra Olei Hepa stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe w codziennym żywieniu. W jej składzie znajduje się nie jeden, a aż trzy rodzaje tłuszczów roślinnych:
|
|
![]() olej lniany |
W składzie Mikstury Olei Hepa znajdziemy także ekstrakt z ostropestu standaryzowany na sylimarynę. Co niezwykle ważne, oleje zawarte w miksturze są nierafinowane, czyli nieoczyszczone i niepozbawione smaku oraz zapachu. Dzięki temu zachowują naturalne wartości odżywcze surowców.
Olej z ostropestu i jego znaczenie.
Mikstura Olei Hepa Dr Gaja zawiera składniki, które pomagają w codziennej regeneracji oraz prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Ostropest plamisty jest jedną z najpopularniejszych roślin, która wpływa korzystnie na funkcjonowanie wątroby oraz dróg żółciowych. Zawiera m.in. składnik aktywny - sylimarynę, czyli kompleks flawonolignanów (pochodnych flawonoidów). W tym kompleksie, sylibinina jest substancją, której przypisuje się działanie wspomagające regenerację wątroby. W naszym ekstrakcie sylibinina stanowi od 40% do 65% sylimaryny.
Ekstrakt z ostropestu i jego działanie.
Mikstura Olei Hepa Dr Gaja zawiera ponadto ekstrakt z ostropestu standaryzowany na sylimarynę. Wpływa on pozytywnie na organizm człowieka:
wspomaga regenerację komórek wątroby oraz chroni ją przed działaniem czynników zewnętrznych
chroni wątrobę przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki
wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn
wspomaga trawienie i produkcję żółci
Na czym polega regeneracja wątroby?
Wątroba to jeden z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Pełni wiele funkcji, przede wszystkim bierze udział w procesie trawienia białek, węglowodanów i tłuszczy. Na funkcjonowanie tego gruczołu wpływa wiele czynników. Wiele z nich powoduje jego uszkodzenia – są to m.in. nieodpowiednia dieta, alkohol, niektóre leki, a także infekcje wirusowe.
Co więcej, wątroba jako jeden z niewielu organów, posiada zdolności regeneracyjne. Wynika to z obecności komórek macierzystych, które dzielą się i tworzą nowe komórki wątroby - hepatocyty. Proces regeneracji wątroby jest dość powolny, ale może go przyśpieszyć dieta oraz wprowadzenie do niej odpowiednich składników roślinnych.
Jak wspomóc regenerację wątroby?
W procesie regeneracji wątroby zalecane jest przede wszystkim eliminowanie kwasów nasyconych, czyli tłuszczy pochodzenia zwierzęcego (smalec, masło, śmietana, ser, tłuste mięso). W zamian proponowane jest wprowadzenie większej ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, pomaga także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Odpowiednio dobrane, tłoczone na zimno oraz nierafinowane oleje zawarte w Miksturze Olei Hepa są ponadto bogate w fosfolipidy. Komórki naszego organizmu, w tym także wątrobowe, otoczone są błonami komórkowymi. Są to elastyczne struktury, które pełnią wiele funkcji, m.in. tworzą barierę oddzielającą komórki od zewnętrznego środowiska oraz chronią je przed wnikaniem do ich wnętrza substancji niepożądanych. W wątrobie głównym składnikiem błon komórek wątrobowych - hepatocytów - są fosfolipidy. Pełnią one zatem ważną rolę w funkcjonowaniu całej wątroby.
Mikstura Olei Hepa - czysta etykieta
Mikstura Olei Hepa Dr Gaja, suplement diety
Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane
Składniki: olej z nasion ostropestu 79,54%, olej z nasion lnu 9,94%, olej z czarnuszki 9,94%, ekstrakt z ostropestu 0,57%.
Składniki aktywne | w 15 ml (3 miarki) | w 30 ml (6 miarek)* |
Ekstrakt z ostropestu | 78 mg | 156 mg |
- w tym sylimaryna | 70 mg | 140 mg |
Kwasy tłuszczowe: | ||
- kwas alfa-linolenowy (omega-3) | 1 g | 2 g |
- kwas linolowy (omega-6) | 7,4 g | 14,8 g |
- kwas oleinowy (omega-9) | 2,7 g | 5,4 g |
Fosfolipidy | 123 mg | 246 mg |
*Zalecana dzienna porcja produktu dla osoby dorosłej. Opakowanie zawiera ok. 8 porcji.
Objętość netto: 250 ml
Zalecane spożycie: 15 ml (3 miarki) dwa razy dziennie podczas posiłku. Przed spożyciem wstrząsnąć butelką do całkowitego wymieszania się ekstraktu z olejem. Występujący osad jest naturalny.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji produktu. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Należy pamiętać o zrównoważonym sposobie żywienia oraz o prowadzeniu zdrowego trybu życia.
Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od promieni słonecznych lub w lodówce. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 1 miesiąca.
Zastosowanie: Miksturę olei należy spożywać wyłącznie na zimno, nie używać do smażenia. Można dodawać ją do twarogu, zimnych potraw, sałatek i surówek, polewać nią ugotowane ziemniaki lub kaszę.
Kraj produkcji olejów: Polska
Pochodzenie surowców: UE i spoza UE
Przepisy z wykorzystaniem Mikstury Olei Hepa
Czerwone pesto sycylijskie
Składniki:
– 120 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju,
– 20g parmezanu,
– 30 g orzechów nerkowca lub migdałów,
– 30 g orzechów włoskich,
– 10g słonecznika,
– garść świeżej natki pietruszki,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 łyżki Mikstury olei Hepa,
Przygotowanie:
Pomidory, orzechy, słonecznik, pietruszkę, czosnek, parmezan i przyprawy umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy powoli dolewając Miksturę olei HEPA, aż do osiągnięcia właściwej dla nas konsystencji.
Bruschetta z mozarella, pomidorami, natką pietruszki i różową solą himalajską
Składniki:
– 1-2 łyżki Mikstury olei Hepa,
– 150 g sera mozarella,
– pół pęczka natki pietruszki,
– 2 dojrzałe pomidory,
– dwa ząbki czosnku,
– pełnoziarniste pieczywo,
– sól himalajska, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pieczywo pokroić i natrzeć przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, odsączyć z nadmiaru soku. Mozarellę pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie, dodać pokrojone pomidory i poszatkowaną natkę pietruszki. Skropić Miksturą olei Hepa. Doprawić solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem.